KMO’s en overheidsopdrachten

KMO’s en overheidsopdrachten

Op 7 december ll. organiseerde de Vlaamse Overheid een event om KMO’s een beter inzicht te geven over overheidsopdrachten. Natuurlijk waren wij ook van de partij!

Bekijk het extract waar we volgende topics behandelden.

Herkennen jullie de problematiek van de KMO bij overheidsopdrachten?

Ja, het gekke is dat ondernemers weten, dat wanneer ze zich tot een nieuwe doelgroep richten of een nieuwe markt willen aanboren, dat ze eerst die markt moeten leren kennen en de nieuwe doelgroep aanspreken in zijn taal. Maar dat lijken ze te vergeten wanneer het op overheidsopdrachten aan komt. Dat is gewoon een andere markt met zijn eigen geplogenheden en zijn eigen taal. Eens je een beetje investeert om die te leren, ligt de markt voor je open.

Een overheidsopdracht/een bestek vinden is één, maar er vervolgens mee aan de slag gaan is toch nog iets anders? Waarin geven jullie meerwaarde (naar KMO?, naar aanbestedende organisatie?)?

Voor je boekhouding of je financiën spreken ondernemers een expert aan, doe dat ook i.v.m. overheidsopdrachten! Zoek een expert in procurement om je wegwijs te maken.

Ik help bedrijven om het bestek te lezen, knelpunten of valkuilen te identificeren, zo kunnen ze hun reële kansen inschatten. En ik help hen om het juist in te vullen tot in de puntjes, want punten en komma’s zijn belangrijk bij aanbestedingen dit via onze EHBO-helpdesk.

Ik leer bedrijven de taal van de overheidsopdrachten aan via opleidingen. Die hou ik heel praktisch en hands-on. We gaan concreet aan de slag met cases en ik vermijd zoveel mogelijk puur juridisch vakjargon. Dat appreciëren mijn cursisten enorm.

Aanbestedende organisaties sta ik ook bij met advies teneinde correcte bestekken op te stellen, of met opleiding om publieke aankopers volledig in te wijden in de WOO.

Doordat ik de twee kanten van overheidsopdrachten zo goed ken, word ik ook ingehuurd door bv Unizo en/ of lokale overheden om informatie sessies te geven aan ondernemers i.v.m. aanbestedingen.

Het is een enorme markt, bedrijven kunnen zeker zijn van betaling en overheden betalen momenteel sneller dan de wettelijke termijnen, daarover is zonet een betaalmonitor verschenen, dus het is zo spijtig dat de KMO’s niet meer interesse hebben, of te weinig kennis, om mee te dingen naar overheidsopdrachten.

Met je jarenlange ervaring ben je wellicht in staat een tip – een belangrijk aandachtspunt - te geven aan KMO’s én aan aanbesteders?

KMO’s, probeer het niet alleen te doen. Voorkom teleurstelling. Kies een ervaren gids die je op no time kan inwijden in de materie. Zo behaal je meteen succes en ligt deze gigantische markt voor je open. Met een kleine investering ligt er een grote ROI op je te wachten.

Aan aanbesteders zou ik zeggen: “betrek je lokale ondernemers”. Hoe? Organiseer voorlichtingssessies aan ondernemers over hoe overheidsopdrachten in elkaar zitten. Zulke voorlichtingssessies heb ik al een aantal keer mogen geven en dan zie je de interesse en het enthousiasme van de aanwezigen zo toenemen.

 

Belangrijke juridische kennisgeving - Disclaimer
Hoewel bij de realisatie van deze nieuwsbrief een zo groot mogelijke nauwkeurigheid en correctheid werd nagestreefd, kan voor de aanwezigheid van eventuele (druk)fouten, onvolkomen- en onvolledigheden niet worden ingestaan en kan hieruit geen aansprakelijkheid voortvloeien. De gebruiker van deze nieuwsbrief erkent en aanvaardt, door de loutere aanwending van de inhoud ervan, voormelde afwijzing van aansprakelijkheid.

Volg onze updates:   LinkedIn pagina

Komende opleidingen

Update wetgeving overheidsopdrachten

Sinds juni 2021 hebben er aanzienlijke wijzigingen plaatsgevonden in het juridische kader van overheidsopdrachten. We geven een overzicht van de relevante wetten en Koninklijke Besluiten (KB's), inclusief praktische tips en voorbeelden. Ook zullen we wetsontwerpen bespreken.

Duurzaam aankopen

Wat omvat duurzaam aankopen precies? Beperkt het zich tot het ecologische aspect, of zijn er nog andere aspecten om rekening mee te houden? Is circulair aankopen hetzelfde als duurzaam aankopen, en zijn er verplichte ISO-normen van toepassing? Hoe integreer ik dit correct in mijn bestek, zowel bij de selectie- en gunningscriteria als in de uitvoeringsvoorwaarden?
.